Kasteel

Begin 2017 vonden Dorpsvereniging Ressen en de Historische Kring Bemmel oude kaarten en documenten van een voormalig kasteel in Ressen. Samen hebben ze zich hard gemaakt om dit tot leven te brengen. Dit resulteerde in een omarming door Park Lingezegen waarmee de ontwikkeling van het terrein mogelijk werd. 

De geschiedenis
In de dertiende eeuw werd een kasteel ten noorden van de huidige Ressensestraat gebouwd. Het kasteelterrein was voorzien van een gracht. In de tweede helft van de zeventiende eeuw is het kasteel vervangen door een nieuw gebouw (Het Hoog Adellijk Huis in Ressen). Hiervan zijn diverse tekeningen en prenten gemaakt. De schets van Abraham de Haen uit 1731 is in bezit van het Rijksmuseum te Amsterdam. In 1803 werd het Huis in Ressen gesloopt, waardoor een belangrijk element uit het dorp verdween.

 
 

Zelf een keer kijken bij het kasteelterrein Ressen?
Wil je zelf de plek van deze bijzondere vondst een keer bekijken? Dat kan! Je kan een kijkje nemen op het Kasteelterrein Ressen (ook bekend als de Bos Idylle). Of ga op historische ontdekkingstocht langs deze en meer bijzondere plekken met de Archeoroute ‘Van kapel tot kasteel’. https://parklingezegen.nl/archeoroute-van-kapel-tot-kasteel/

Stichting tot behoud Kasteelterrein Ressen
In het voorjaar 2020 is Stichting tot behoud Kasteelterrein Ressen opgericht. Tussen Park Lingezegen en deze stichting is een gebruikersovereenkomst opgesteld voor het beheer van het terrein. Hierdoor hebben wij als bewoners inspraak over het park. Doel is de belangrijke historie zichtbaar te maken voor de omgeving.