Ressen

Ressen is een dorp in de gemeente Lingewaard in de Provincie Gelderland. Voorheen behoorde het tot de gemeente Bemmel, die per 1 januari 2001 opging in de gemeente Lingewaard. Een gedeelte van Ressen was per 1 januari 1997 al toegevoegd aan de gemeente Nijmegen, als onderdeel van de Vinex-locatie Waalsprong. Per 1 januari 2006 had Ressen in totaal 219 inwoners.

Centraal staat een kleine romaanse kerk, grotendeels van tufsteen. De toren is 12e eeuws, het schip wellicht nog iets ouder. Beide zijn versierd met boogfriezen. Het gotische koor is 15e eeuws. Nabij Ressen bevindt zich het knooppunt Ressen, waar de autosnelwegen A15 (Rozenburg-Ressen) en de A325 (Arnhem-Nijmegen) elkaar kruisen.

AED
Wanneer er bij 112 een melding binnenkomt van een geval van hartfalen, krijgen een aantal mensen in Ressen en Bemmel een SMS alert. Zij komen dan in actie. Bij de Kosterij in Ressen is een AED beschikbaar voor noodgevallen met hartfalen. In aangrenzende wijken in Bemmel en Nijmegen zijn ook op diverse locatie’s AED’s beschikbaar. Daarmee is bijna overal binnen enkele minuten een AED bereikbaar. In de gemeente Lingewaard worden de meeste AED’s beheerd door de Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard. Deze stichting organiseert ook de opleiding om de AED te kunnen bedienen. In Ressen zijn ongeveer 8 mensen opgeleid voor de bediening van de AED. Zij kunnen d.m.v. een SMS-alert worden opgeroepen. Een melding gaat in beginsel altijd via 112.

AED-logo_1